Dr.Oetker Gewürz für Apfelkuchen mit Zimt aus Ceylon
Wartości odżywcze (%) | w 100 g: |
---|---|
Wartość energetyczna | 1438 kJ /341 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 71 g |
w tym Cukry | 52 g |
Białko | 2,3 g |
Sól | 0,08 g |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Porcja na 1,5 kg jabłek.
Pyszną szarlotkę
Dodaj:
Ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera, 1 jajko.
Nadzienie: 1,5 kg jabłek (np. szara reneta), 1,5 łyżki cukru, 1 opak. Przyprawy do szarlotki Dr. Oetkera.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj przekrojone masło, cukier puder, cukier wanilinowy oraz jajko. Zagnieć do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części i jedną wstaw do zamrażarki.
2. Dno tortownicy ? 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
3. Drugą połowę ciasta wyłóż na dno formy, równo rozprowadź i wstaw do schłodzenia na 30 min. Następnie umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki.
4. Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika na ok. 20 min. aż do zarumienienia się ciasta.
5. Podpraż w garnku jabłka z cukrem przez ok. 10 min, a pod koniec dodaj Przyprawę do szarlotki.
6. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a pozostałą porcję zimnego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wierzch.
7. Całość wstaw do piekarnika na ok. 45 min.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego