Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1506 kJ / 355 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 74 g |
w tym cukry | 2,3 g |
Błonnik | 3,5 g |
Białko | 11 g |
Sól | 0,03 g |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Składniki:
2 niepełne szklanki mąki krupczatki Lubella, 20 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, galaretka
Wykonanie:
Do mąki dodać szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło i całość posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka i dalej siekać. Zagnieść ciasto i wstawić je na 30 min do lodówki. Ze schłodzonego ciasta zrobić cienkie placuszki i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem i wyłożyć folią aluminiową. Piec około 8-12 min w temperaturze 200°C.
Ostudzone babeczki należy wyjąć z foremek i napełnić dowolnym nadzieniem lub galaretką.
Szarlotka
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki Lubella, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 jajka, 1 żółtko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek, cynamon, cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę połączyć ze składnikami (oprócz jabłek) i zagnieść szybko ciasto. Włożyć do lodówki. Po godzinie podzielić na dwie części. Jedną, nieco większą, wyłożyć na blachę jako spód. Na to nałożyć utarte, odciśnięte jabłka (można posypać cukrem waniliowym i cynamonem). Drugą część ciasta rozwałkować, położyć na jabłka i delikatnie nakłuć widelcem. Piec ok. 50 min w temperaturze 180°C.
Smacznego!
mnóstwo smacznych przepisów:
ul. Wrotkowska 1
20-469 Lublin
ul. Wrotkowska 1
20-469 Lublin