Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 339 kcal (1438 kJ)
Białko - 7,0 g
Węglowodany - 73,7 g
Tłuszcz - 1,8 g
Mąka kukurydziana otrzymywana jest przez zmielenie ziaren kukurydzy. Zawiera duże ilości białka oraz błonnika. Bogata w witaminy z grupy B, a także witaminę A i E oraz liczne składniki mineralne - potas, kobalt, selen, magnez, fosfor. Produkty z kukurydzy są sycące, dodają energii, działają uspokajająco. Regularne spożywanie ułatwia koncentracje, poprawia pracę mózgu, zapobiega zaprciom, obniża ryzyko chorób serca. Kukurydza pobudza regenerację i wzrost komórek. Ekologiczna mąka kukurydziana charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu. Polecana jest przede wszystkim do wypieku ciast, babeczek i wafli. Wysoka zawartość skrobi powoduje powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta, nadając mu lekkości. Wypieki z mąki kukurydzianej mają przepiękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do zagęszczania zup i sosów.
Bio Planet