Dr. Meine Großmutter Oetker Doppel Schokolade


Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g |
---|---|
Energia | 1498 kJ |
Energia | 358 kcal |
Tłuszcz | 18 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 10 g |
Węglowodany | 44 g |
w tym Cukry | 27 g |
Białko | 4,9 g |
Sól | 0,99 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |
Z mieszanki otrzymujemy 16 porcji | |
1 porcja = ok. 49 g |
Mleko : | Zawiera |
Pszenica : | Zawiera |
Energia w 100 g 1498 kJ / 358 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
do ciasta:
- 3 jaja
- 100 g miękkiego masła
- 50 ml mleka (ok. 5 łyżek)
do polewy:
- 25 g masła
- 2 łyżki mleka (lub śmietanki 30% tł.)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodawanie kropelek i nakładanie do formy:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z kropelkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę kropelek. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy, dokładnie wybierając wszystko z miski.
3. Pieczenie:
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 175°C
Czas pieczenia: ok. 70 min (do suchego patyczka)
Po ok. 10 min od upieczenia możesz już udekorować ciasto polewą.
4. Przygotowanie polewy:
W małym garnku rozpuść 25 g masła z 2 łyżkami mleka (bądź śmietanki). Wsyp zawartość torebki z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane kropelki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu przez ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Muffinki (12 szt.)
Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj według punktu 1 sposobu przygotowania i rozłóż je równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce). Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i piecz ok. 25 min (do suchego patyczka). Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą. Przygotuj polewę według punktu 4 sposobu przygotowania. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
cukier, żelatyna, syrop glukozowy, skrobia modyfikowana, olej palmowy, SERWATKA w proszku (z MLEKA), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem oc(...)


Preis: 6,88 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Ksekuchen_mit_einem_ungebrannten_Gelee_Richt_pulverisierten_w_proszku/19066.htmlcukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, mąka pszenna tortowa, kakao w proszku o obniżonej zawartość tłuszczu 5 %, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, proszek do (...)


Preis: 10,49 zł
PLN https://de.dodomku.pl/eine_groe_Blechkuchen_mit_chocoloate_Geschmack_o_smaku_czekoladowym/29290.htmlcukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna tortowa, proszek jogurtowy 5,5 % (mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), kultury bakterii jogurtowyc(...)


Preis: 10,21 zł
PLN https://de.dodomku.pl/eine_groe_Blechkuchen_Joghurt_jogurtowe/29291.htmlmąką pszenna, cukier, mleko odtłuszczone w proszku, mąka żytnia, cykoria prażona, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany), przyprawy 1,3 % ((...)


Preis: 10,23 zł
PLN https://de.dodomku.pl/groes_Blatt_Lebkuchen/33599.htmlPreis: 2,54 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Sernix_Anhang_den_Ksekuchen_zu_verbessern_ulepszajacy_do_sernika/41224.htmlsyrop glukozowy, cukier, koncentraty kartamusa i cytryny, woda, substancja żelująca (karagen), regulatory kwasowości (kwas octowy, kwas mlekowy, mleczan sodu), substancja kons(...)


Preis: 5,67 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_grune_Lebensmittelfarbe_zielony/44561.htmlsyrop glukozowy, cukier, woda, substancja żelująca (karagen), regulatory kwasowości (kwas octowy, kwas mlekowy, mleczan sodu), barwnik (błękit brylantowy FCF), substancja kons(...)


Preis: 5,67 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_blaue_Lebensmittelfarbe_niebieski/44563.htmlcukier, preparat białkowo-tłuszczowy (tłuszcze roślinne całkowicie utwardzone w zmiennych proporcjach: palmowy, kokosowy; syrop glukozowy, emulgator: E472a, mleko w proszku od(...)


Preis: 6,99 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Chicore_InstantKsekuchen/48018.htmlPreis: 2,10 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Aroma_von_MandelKuchen_migdalowy/19036.htmlPreis: 2,34 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_ZitronenAroma_._um_Kuchen_cytrynowy/19037.htmlPreis: 2,10 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Rum_Aroma_._um_Kuchen/19038.htmlPreis: 0,99 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Backpulver/19040.htmlPreis: 1,74 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Backpulver/19042.htmlKwas cytrynowy Dr. Oetkera posiada w kuchni każda prawdziwa pani domu. Można go używać przy robieniu przetworów lub gdy masz problemy z żelowaniem. Jest idealny do usuwania za(...)


Preis: 1,82 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Zitronensure/19043.htmlŻelatyna spożywcza zwykła pochodzenia wieprzowego.\n\nW każdym domu choć raz w roku używa się żelatyny - na przykład tradycją wigilijną w Polsce jest karp w galarecie. Poprzez(...)


Preis: 2,55 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_Speisegelatine/19044.htmlcukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, sól, witamina C, barwnik (karoteny), koncentrat soku trusk(...)


Preis: 1,60 zł
PLN https://de.dodomku.pl/Dr._Oetker_suen_Moment_._Erdbeergelee_truskawkowy/19062.html