skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwnik (karoteny), cukier palony
Dr. Oetker
Budyń w proszku.
1 porcja (142 g) zawiera: energia 542 kJ 128 kcal 6%*
Energia w 100 g 382 kJ / 90 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Przepis na:
Lekki Sernik Biszkoptowy
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 220 g cukru
- szczypta soli
- 2 Budynie smak Biszkoptowy Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 150°C. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Żółtka oddziel od białek. Twaróg zmiksuj z żółtkami i cukrem. Dodaj szczyptę soli oraz budynie, zmiksuj do połączenia składników. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy serowej. Ubij schłodzoną śmietankę i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź sernik przy uchylonym piekarniku. Udekoruj cukrem pudrem i borówkami.
Saszetka
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk