Winiary Puddingkuchen und Vanillecreme
Wartości odżywcze (%) | po przyrządzeniu** W 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 353 kJ |
Wartość energetyczna | 84 kcal |
Tłuszcz | 1,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g |
Węglowodany | 13,8 g |
w tym cukry | 8,7 g |
Błonnik | 0,1 g |
Białko | 3,0 g |
Sól | 0,11 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal). | |
Opakowanie zawiera 4 porcje. | |
Wielkość porcji powinna być dostosowana do wieku dziecka. | |
** z mlekiem o zawartości 2,0% tłuszczu oraz cukrem |
Mleko : | Zawiera |
RWS* dla osoby dorosłej
w 100 g: 353 kJ / 84 kcal
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
4 Porcje
- Z 0,5 litra zimnego mleko odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej zawartość opakowania oraz 2 płaskie łyżki cukru (ok. 24 g) i dobrze wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego mleka wlej rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty.
- Gotowy budyń rozlej do salaterek, nie mieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Foremki o średnicy 10 cm (6 sztuk)
Ciasto: mąka pszenna (250 g), cukier puder (3 łyżki), masło (150 g), jajko (1 szt.)
Krem: Budyń do ciast i kremów o smaku waniliowym Winiary (1 opak.), mleko (500 ml), cukier (5 łyżek), mąka pszenna (1 łyżka), masło (100 g)
Do przełożenia: mus jabłkowy (1 słoik)
Przepis: Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut. Następnie podziel ciasto na 6 równych części, wyklej ciastem foremki posmarowane masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Po wystudzeniu wyłóż na spód tartaletek mus jabłkowy. Przygotuj krem według przepisu z sekcji ?Warto wiedzieć\", wyłóż na tartaletki.
Warto wiedzieć
Prosty krem budyniowy:
Składniki: budyń do ciast i kremów Winiary, 500 ml mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 100 g masła, 5 łyżek cukru (60 g).
Sposób przygotowania: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto.
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Warto porozmawiać
800 16 16 66