olej sojowy
składniki z upraw ekologicznie kontrolowanych.
Ekologiczny, wysokiej jakości, nierafinowany olej sojowy tłoczony według tradycyjnej metody na zimno ze zmiażdżonych nasion soi na kamiennych żarnach. Proces ten zachowuje wszystkie wartości odżywcze jak i walory smakowe, zapachowe i witaminy. Jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Charakteryzuje się intensywnym i wyrazistym smakiem surowej soi. Idealny do przyrządzania surowych warzyw i makaronów, doskonały jako baza do dipów, świetnie komponuje się z marynatami. Sprawdza się jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealnie gładką konsystencję. Nie należy używać oleju sojowego do smażenia. Najlepiej służy do doprawiania potraw, a nie do smażenia. Jest bogatym źródłem roślinnych kwasów omega-3 i omega-6, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla zdrowej, zrównoważonej diety. Zawiera izoflawony i przeciwutleniacze. Dzięki niewielkiemu indeksowi glikemicznemu jest szeroko stosowany w dietach odchudzających. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, posiada właściwości antyoksydacyje, zmniejsza dyskomfort spowodowany menopauzą, przeciwdziała osteoporozie.