olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
doskonały do potraw na zimno
Oleofarm
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Na oleju z pestek dyni tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Butelka
Produkt UE
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław