Melvit Mehl aus Kichererbsen
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza suchego produktu w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1420 kJ/ 336 kcal |
Tłuszcz | 2,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 50 g |
w tym cukry | 4,2 g |
Błonnik | 12 g |
Białko | 22 g |
Sól | <0,01 g |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Chlebki pita
Składniki: 100 g mąki z ciecierzycy Melvit, 160 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Melvit + extra do posypania, 160 g ciepłej wody, 15 g czarnuszki, 10 g drożdży, 2 łyżeczki oleju, 0,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej i dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną, czarnuszkę i sól, wyrobić 3 min.
2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
3. Piekarnik rozgrzać do 250°C, pozostawić formę do pieczenia na środkowej półce.
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, połóż na stolnicę posypaną mąką, ugniataj aż powietrze zniknie z ciasta. Podziel na 6 równych części i uformuj w kulki.
5. Wyjmij gorącą blachę z piekarnika, posyp mąką i połóż chlebki pita.
6. Piecz przez 7-10 minut.
7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i owiń ścierką do momentu wystygnięcia.
ul. Grójecka 194/91
02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny:
ul. Nowowiejska 35
Kruki
07-415 Olszewo - Borki
ul. Grójecka 194/91
02-390 Warszawa
tel. /+48 29/ 760 98 51
fax /+48 29/ 760 98 41