Wildreis 2 x 100g Beutel
Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrązowe ziarna mają orzechowy smak. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym.
ryż dziki
Wartości odżywcze (%) | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1540 kJ |
Wartość energetyczna | 363 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 1,5 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany, w tym: | 73,0 g |
- cukry | 1,3 g |
Błonnik | 4,1 g |
Białko | 12,4 g |
Sól | 0,01 g |
RWS - Referencyjna Wartość Spożycia | |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |
* Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 100 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli. |
Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrązowe ziarna mają orzechowy smak. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym.
nr 1 w Polsce*, * Liderem sprzedaży w segmencie ryżu jest marka Risana. (Źródło: AC Nielsen 2014 r.)
Sonko = Risana
Nowa marka - niezmienna jakość.
Ryż 3 kolory
Ryż risotto
Ryż sushi
Risana - o ryżu wiemy wszystko
Wartość wskazanego dziennego spożycia / GDA
1 porcja (1/2 woreczka = 50 g)* dostarcza: kcal 182 9%, cukry 0,63 g 1%, tłuszcz 0,8 g 1%, kw. tł. nasyc. 0,15 g 1%, błonnik 2,05 g 8%, sód 0,003 g 0%
%wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 100 g ryżu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania: Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 20 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż na talerz.
Polecamy przepis na warstwową sałatkę z ryżem dzikim
Składniki:
2 woreczki Ryżu dzikiego
4 ogórki konserwowe
1 cebula
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka
1 puszka kukurydzy
ketchup, majonez
natka pietruszki
sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu, podanego na opakowaniu i podzielić na 4 równe części. Na dnie przezroczystej salaterki ułożyć ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Na nie wyłożyć 1 część ryżu i posmarować ketchupem. Potem ułożyć warstwę pokrojonej i posolonej cebuli i warstwę ryżu. Posmarować majonezem i posypać pieprzem. Jaja posiekać i położyć na majonez. Na jajka wyłożyć ryż, przesmarować majonezem i posypać pieprzem. Następnie ułożyć tuńczyka i przesypać ryżem. Posmarować cienką warstwą ketchupu, majonezu i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Na wierzch wysypać kukurydzę. Smacznego!
Stany Zjednoczone
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska