Europäischer Reissonko
Ryż europejski to niezwykle popularna i uniwersalna odmiana białego ryżu długoziarnistego. Obłuszczony i wypolerowany ryż europejski charakteryzuje się niską zawartością ziaren kredowych, co pozytywnie wpływa na konsystencję produktu po ugotowaniu. Ugotowany ryż biały nabiera łagodnego aromatu, a jego neutralny i delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, warzywami, owocami morza oraz świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek i lekkich przystawek. Produkt posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.\nRyż należy do najstarszych znanych człowiekowi zbóż uprawnych, a jego dokładne pochodzenie nie jest znane. Odkryte na terenach dzisiejszej Tajlandii ziarna pochodzą sprzed 7 tysięcy lat, choć wielu badaczy uważa, że kolebką ryżu są Chiny lub Indie. Ryż rozpoczął swoja wędrówkę na zachód, przez Persję, Mezopotamię, a następnie do Afryki i na południe Europy: do Grecji i Hiszpanii, gdzie na obszarach Andaluzji zaczęły masowo powstawać ryżowe pola uprawne. Ziarno, które do dzisiaj uważane jest za symbol dobrobytu i płodności, stało się popularne we Włoszech w XIII wieku i uprawiane było głównie w dolinie Padu, a następnie w Portugalii. Obecnie ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne, uprawy ryżu zlokalizowane są głównie w ciepłych i dobrze nawodnionych rejonach południowej Europy, m.in. w dolinie Padu we Włoszech, rzeki Ebro w Hiszpanii, Axios w Grecji, Rodanu we Francji, Dunaju na terenach Rumunii, Węgier oraz w dolinie Tagu i Gwadiany w Portugalii.
ryż biały długoziarnisty
Wartości odżywcze (%) | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1516 kJ |
Wartość energetyczna | 357 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 0,9 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany, w tym: | 79,0 g |
- cukry | |
Błonnik | 0,7 g |
Białko | 7,9 g |
Sól | |
RWS - Referencyjna Wartość Spożycia | |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). | |
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. | |
* Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli |
Ryż europejski to niezwykle popularna i uniwersalna odmiana białego ryżu długoziarnistego. Obłuszczony i wypolerowany ryż europejski charakteryzuje się niską zawartością ziaren kredowych, co pozytywnie wpływa na konsystencję produktu po ugotowaniu. Ugotowany ryż biały nabiera łagodnego aromatu, a jego neutralny i delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, warzywami, owocami morza oraz świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek i lekkich przystawek. Produkt posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.
Ryż należy do najstarszych znanych człowiekowi zbóż uprawnych, a jego dokładne pochodzenie nie jest znane. Odkryte na terenach dzisiejszej Tajlandii ziarna pochodzą sprzed 7 tysięcy lat, choć wielu badaczy uważa, że kolebką ryżu są Chiny lub Indie. Ryż rozpoczął swoja wędrówkę na zachód, przez Persję, Mezopotamię, a następnie do Afryki i na południe Europy: do Grecji i Hiszpanii, gdzie na obszarach Andaluzji zaczęły masowo powstawać ryżowe pola uprawne. Ziarno, które do dzisiaj uważane jest za symbol dobrobytu i płodności, stało się popularne we Włoszech w XIII wieku i uprawiane było głównie w dolinie Padu, a następnie w Portugalii. Obecnie ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne, uprawy ryżu zlokalizowane są głównie w ciepłych i dobrze nawodnionych rejonach południowej Europy, m.in. w dolinie Padu we Włoszech, rzeki Ebro w Hiszpanii, Axios w Grecji, Rodanu we Francji, Dunaju na terenach Rumunii, Węgier oraz w dolinie Tagu i Gwadiany w Portugalii.
nr 1 w Polsce*, seria kontynentalna, * liderem sprzedaży w segmencie ryżu jest marka Risana. (Źródło: AC Nielsen 2015r.)
Sonko = Risana
Nowa marka - niezmienna jakość
Wypróbuj również:
Risana Ryż czarny jaśminowy
Risana Ryż 3 kolory
Risana Ryż czerwony
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska