Sushi-Reis -Taschen 2 x 100g
Ryż sushi Calrose uważany jest za najlepszy ryż do wykonania sushi. Uprawiany jest w USA. Jest to ryż średnioziarnisty, który po ugotowaniu jest miękki i lepki, dzięki temu łatwo można formować sushi. Ryż sushi posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
ryż biały średnioziarnisty - Calrose
Wartości odżywcze (%) | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1452 kJ |
342 kcal | |
Białko | 6,4 g |
Węglowodany, w tym: | 76,0 g |
- cukry | 0,5 g |
Tłuszcz, w tym: | 0,9 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,16 g |
Błonnik pokarmowy | 2,4 g |
Sód | |
*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g ryżu po ugotowaniu w wodzie bez soli |
Ryż sushi Calrose uważany jest za najlepszy ryż do wykonania sushi. Uprawiany jest w USA. Jest to ryż średnioziarnisty, który po ugotowaniu jest miękki i lepki, dzięki temu łatwo można formować sushi. Ryż sushi posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
nr 1 w Polsce
Marka Sonko jest liderem na rynku ryżowym - Nr 1 w Polsce.
Konsumenci najchętniej kupują ryż marki Sonko. (żródło: AC Nielsen ON 2011)
Spróbuj również:
Sonko Ryż 3 kolory
Sonko Ryż risotto
Sonko Ryż dziki
Sonko - dbaj o siebie!
Więcej informacji o produktach i wiele ciekawych przepisów znajdziesz na:
Wartość wskazanego dziennego spożycia / GDA
1 porcja (1/2 woreczka = 50 g)* dostarcza: kcal 171 9%, cukry 0,27 g 0%, tłuszcz 0,4 g 1%, kw. tł. nasyc. 0,08 g 0%, błonnik 1,2 g 5%, sód 0,0 g 0%
%wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g ryżu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szybki sposób przygotowania:
Woreczek ryżu włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą i przepłukać. Czynność powtórzyć kilka razy, aż woda będzie przejrzysta. Woreczek pozostawić w wodzie na 10 minut. Następnie włożyć do garnka z zimną wodą tak, by woreczek był cały zanurzony i szybko zagotować.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wylać wodę i pozostawić woreczek pod przykryciem jeszcze 10 min. Woreczek rozerwać wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż do miski.
Przygotować zalewę: do małego naczynia wlać 1-2 łyżki octu ryżowego, dodać 1 łyżkę cukru oraz 0,5 łyżeczki soli. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Zalewę wymieszać delikatnie z ryżem i całość pozostawić, aż wystygnie. Następnie przystąpić do wykonywania sushi, według przepisu zaproponowanego poniżej.
Sushi to potrawa japońska składająca się ze specjalnego ryżu, zaprawianego octem ryżowym, alg morskich zwanych nori i najróżniejszych dodatków w postaci surowych ryb, krewetek, surimi, papryki, awokado, ogórków, grzybów, pędów bambusa, kawioru, sezamu i innych. Do gotowych sushi podaje się sos sojowy, wymieszany z bardzo ostrym chrzanem wasabi oraz plastry marynowanego imbiru.
Tradycyjny sposób przygotowania:
Składniki na 27-30 sushi dla 4 osób:
2 woreczki Ryżu sushi, 3-4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę soli, chrzan wasabi, 3 arkusze alg nori, sos sojowy, marynowany imbir oraz nadzienie, np. surowy łosoś, halibut, wędzony łosoś, krewetki, awokado, ogórek, papryka i sezam. Potrzebna będzie również mata bambusowa do zwijania rolek sushi.
Przygotowanie ryżu:
Wysypać ryż z 2 woreczków do miski, zalać zimną wodą i przemieszać kilka razy. Wodę odlać. Płukanie powtórzyć ok. 6 razy, aż woda będzie przejrzysta. Odsączyć ryż i odstawić na 15 min. Następnie przesypać ryż do garnka, wlać 250 ml (1 szklankę) zimnej wody. Pod przykryciem szybko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc gotowania i gotować 15 min. Po ugotowaniu ryż odstawić na 15 minut, nie podnosząc pokrywki. Do małego naczynia wlać ocet ryżowy i rozpuścić w nim cukier oraz sól. Zalewę wlać do ryżu i delikatnie mieszać, aż ryż się ostudzi.
Wykonanie sushi:
Pokroić w słupki ryby i warzywa. Ryż podzielić na 3 części. Na macie bambusowej umieścić arkusz alg i rozłożyć na nim 1 część ryżu, pozostawiając od góry margines ok. 4 cm. Ryż dokładnie rozprowadzić palcami, maczając je w wodzie. Około 3 cm od dolnej krawędzi układać wzdłuż składniki nadzienia i odrobinę wasabi, łącząc je w rozmaite kompozycje. Następnie całość zrolować i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na talerz wyłożyć sushi oraz imbir. Sushi maczać w miseczce z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi i zagryzać imbirem. Smacznego!
Stany Zjednoczone
Healthy Food Production S.A.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Healthy Food Production S.A.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska