Przyprawy 62% w zmiennych proporcjach (gorczyca, pieprz czarny, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, goździki), warzywa suszone 38% w zmiennych proporcjach (czosnek, cebula, marchew)
Cykoria
Gwarancja wysokiej jakości od 1880 roku
Przyprawa do konserwowania papryki
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania:
1. Strąki papryki około 1,5-2 kg umyć, oczyścić z nasion i opłukać. Pokroić na ćwiartki lub ósemki; zanurzyć na 1-2 minuty do wrzącej wody, następnie schłodzić pod bieżącą wodą.
2. Słoiki dokładnie umyć i wygotować wkładając do wrzącej wody na około 2-3 minuty.
3. Do słoika wsypać "Przyprawę do konserwowania papryki" i ułożyć kawałki papryki.
4. Słoje zalać gorącą zalewą pamiętając o pozostawieniu ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Na koniec dodać 5-6 kropel oleju i zamknąć słoje nakrętkami.
5. Pasteryzować w temp. ok. 90°C przez 20-25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki natychmiast wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie zalewy:
5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 płaskie łyżki soli, 1 płaska łyżka miodu, 1 łyżka oleju.
Wodę z cukrem, solą, octem i olejem zagotować, można dodać łyżkę miodu. Dokładnie wymieszać i natychmiast zalać słoje z papryką.
Do słoja o pojemności 0,4-0,5 litra należy wsypać 1 płaską łyżeczkę przyprawy.
Duże słoje należy pasteryzować ok. 35 minut.
Torebka
CYKORIA S.A.
Wierzchosławice 15
88-140 Gniewkowo